Dentist treating a patient

TIPS BIJ HET KIEZEN VAN EEN TANDENBORSTEL

Je tandarts of mondhygiënist kan helpen om de juiste tandenborstel uit te zoeken voor jouw behoefte, maar er zijn een aantal tips voor het uitkiezen van een nieuwe tandenborstel:

1. Gebruik of een elektrische, of een hand tandenborstel - vraag je tandarts of mondhygiënist om advies welke tandenborstel voor jou het beste werkt.
2. Kies een kleine tot medium grote borstelkop, die achterin je mond kan reiken.
3. Kies een tandenborstel met zachte of medium harde borstelharen, die verschillende lengtes hebben en afgerond zijn.
4. Het wordt geadviseerd om je tandenborstel elke 3 maanden te vervangen.
5. Kies een tandenborstel met een stevig en comfortabel handvat.

Wanneer je je tandenborstel hebt uitgekozen, is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je tandenborstel zo schoon en effectief mogelijk te houden:

  1. Deel je tandenborstel niet, dit kan zorgen voor de verspreiding van infecties. Wanneer jij bijvoorbeeld moet hoesten of verkouden bent, kun je door het delen van je tandenborstel ook deze bacteriën delen.
  2. Spoel na gebruik je tandenborstel af onder de kraan om restanten zoals tandpasta weg te spoelen.
  3. Zet je tandenborstel na gebruik rechtop - bijvoorbeeld in een tandenborstel houder of beker - zodat de borstelharen kunnen drogen. Wanneer je meerdere tandenborstels in dezelfde houder zet, zorg dan dat ze elkaar niet raken om verspreiding van bacteriën te voorkomen.
  4. Bewaar je tandenborstel niet in een afgesloten houder, dit kan de groei van micro organismen die infecties kunnen veroorzaken bevorderen.

Je kunt altijd je tandarts en/of mondhygiënist vragen om advies over het selecteren en bewaren van je tandenborstel.