WAAROM MOET IK FLOSSEN?

Je tanden en tandvlees schoon te houden door het verwijderen van tandplak bacteriën is de beste manier om jezelf te beschermen tegen bloedend tandvlees, al is het moeilijk om de plekken tussen je tanden te bereiken tijdens het poetsen. Flossen kan je helpen de opbouw van tandplak tussen je tanden en langs de tandvleesrand (het gebied waar je tanden je tandvlees raken) tegen te gaan.

Hoewel interdentale borsteltjes en stokers heel effectief werken om de plekken die moeilijk te bereiken zijn schoon te houden, zijn die plekken tussen je tanden soms te smal om met de borsteltjes tussen te komen. Wanneer dit het geval is kan flossen een goed alternatief zijn.

HOE MOET IK FLOSSEN

Het is essentiëel om een juiste flostechniek te hebben voor een goed effect. Hier zijn een paar eenvoudige stappen die je laten zien hoe je op de juiste manier flost:

  1. Flos nooit te hard, als het gaat om flossen is harder flossen niet beter. Hard flossen kan schade aanbrengen aan je tandvlees.
  2. Gebruik een flosdraad van ongeveer 45 centimeter lang en wind de uiteinden om één vinger van elke hand.
  3. Houdt het flosdraad losjes vast tussen je duim en wijsvinger, met een draad van ongeveer 2,5 cm lang gespannen tussen beide handen.
  4. Gebruik een rustige, heen en weer bewegende, beweging om het flosdraad tussen je tanden te krijgen.
  5. Wanneer je met het flosdraad je tandvlees raakt, buig het dan in een C-vorm tegen je tanden.
  6. Houd het flosdraad tegen je tand en 'schuur' voorzichtig naar boven van het tandvlees weg. Herhaal dit aan de andere kant van je tand bij de ruimte aan de rand van de tand. Zorg ervoor dat het flosdraad niet breekt.
  7. Vergeet niet de achterkant van je tanden.
  8. Houd een regelmatig ritme aan en sla geen tanden over.

Als je niet zeker bent of je op de juiste manier flost, vraag je tandarts en/of mondhygiënist om jou de juiste techniek uit te leggen.

Het kan dat je in het begin bloed ziet wanneer je begint met flossen, dit zou snel over moeten gaan. Als je na een aantal dagen nog steeds bloed ziet tijdens het flossen kan dit een teken zijn dat je last hebt van tandvlees problemen. Praat dan direct met je tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen de juiste behandeling adviseren voordat het erger wordt.

HOE VAAK MOET IK FLOSSEN?

Veel mensen zijn niet zeker hoe vaak je moet flossen of stokeren, en of dat je zou moeten flossen voor of na het poetsen. Vanaf 12 jaar zou je gebruik moeten maken van interdentale borsteltjes of zou je moeten beginnen met flossen; het is belangrijk om één keer per dag voor het tandenpoetsen tussen je tanden schoon te maken.