Spit with blood in a sink drain
Symptoms

SYMPTOMEN VAN BLOEDEND TANDVLEES

WAT IS DE OORZAAK VAN TERUGTREKKEND TANDVLEES?

De term terugtrekkend tandvlees verwijst ernaar wanneer je tandvlees zich terugtrekt van je tand, en de wortel bloot komt te liggen. Dit wordt meestal eerst merkbaar door verhoogde gevoeligheid van de tand, maar je kunt ook opmerken dat de tand langer lijkt dan normaal of een inkeping voelen waar het tandvlees aan de tand aansluit (ook wel de tandvleesrand).

Hoewel het een veel voorkomende probleem is, moet je terugtrekkend tandvlees niet negeren. Het kan een teken zijn van ongezond tandvlees.

Illustration of receding gums

WAT VEROORZAAKT TERUGTREKKEND TANDVLEES?

Terugtrekkend tandvlees kan veroorzaakt worden door een aantal factoren, zoals ouder worden, te hard poetsen, of een slechte mondgezondheid. Slechte mondgezondheid kan leiden tot gingivitis, wanneer het tandvlees ontstoken raakt door de aanwezigheid van tandplak bacteriën en, indien niet behandeld, zich gaan terugtrekken.

Wanneer de aanleiding van terugtrekkend tandvlees niet vastgesteld is, en het door blijft gaan, kan terugtrekkend tandvlees leiden tot serieuzere problemen. Het tandvlees kan los komen van de tand, waardoor kleine ruimtes achterblijven waar zich nog meer tandplak zich kan opbouwen. Als de tijd verstrijkt, worden deze ruimtes dieper, trekt het tandvlees zich meer terug, en kan de tand los komen te zitten.

TERUGTREKKEND TANDVLEES STOPPEN

Regelmatig bezoeken aan de tandarts of mondhygiënist, en regelmatige controles zijn belangrijk wanneer je het vermoeden hebt dat je last hebt van terugtrekkend tandvlees. Zij kunnen helpen de oorzaak vast te stellen en advies geven voor de beste behandeling.

Door je dagelijkse mondverzorging routine met je tandarts en/of mondhygiënist te bespreken kun je de ontwikkeling van terugtrekkend tandvlees helpen voorkomen of stoppen, wanneer je al last hebt.  

Overstappen naar een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta kan helpen tegen, en voorkomt bloedend tandvlees. parodontax is 4x keer effectiever dan een gewone tandpasta in het verwijderen van tandplak*, dit helpt tegen en voorkomt bloedend tandvlees. Voor gezond tandvlees en sterke tanden. Door dagelijks zelf actie te ondernemen, kun je het risico op gingivitis beperken door een goede dagelijkse mondverzorgings routine te volgen.

* Bij 2x per dag poetsen, na 6 maanden gebruik, muv Whitening.