Spit with blood in a sink drain
Symptoms

SYMPTOMEN VAN BLOEDEND TANDVLEES

WAT IS DE OORZAAK VAN GEZWOLLEN TANDVLEES?

Gezond tandvlees is roze en stevig, gezwollen tandvlees is meestal rood. Dit zijn vaak tekenen dat er iets mis is met je tandvlees, maak zo snel mogelijk een afspraak met je tandarts en/of mondhygiënist om erger te voorkomen.

Een vaak voorkomende oorzaak van gezwollen tandvlees is de opbouw van tandplak bacteriën op, rondom en tussen je tanden. Tandplak ontstaat wanneer voedseldeeltjes die koolhydraten bevatten (suiker en zetmeel) in de mond achterblijven.

Tenzij de bacteriën worden verwijderd, meestal door te poetsen, flossen of stokeren, kan het ontstoken tandvlees rondom de tand veroorzaken. Dit kan zich verspreiden naar de tandvleeshals die de tand vasthoudt of tot andere problemen met je tandvlees leiden, zoals parodontitis.

Er zijn echter nog andere oorzaken van ontstoken tandvlees, daarom is het belangrijk om met je tandarts of mondhygiënist te praten wanneer je je zorgen maakt.

Illustration of swollen gums

Ontstoken TANDVLEES BEHANDELEN

Naast het regelmatig bezoeken aan de tandarts of mondhygiënist, en regelmatige controles, zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om tandplak bacteriën te verwijderen, en daardoor iets te doen tegen ontstoken tandvlees.

  1. Poets je tanden met parodontax dagelijkse fluoride tandpasta, parodontax is 4x keer effectiever dan een gewone tandpasta in het verwijderen van tandplak* rond de tandvleesrand (waar het tandvlees op de tand aansluit), dit helpt tegen en voorkomt bloedend tandvlees. Voor gezond tandvlees en sterke tanden.
  2. Gebruik een handmatige of elektrische tandenborstel met een kleine kop en zachte ronde haren, waarbij je gericht aandacht besteedt aan de tandvleesrand.
  3. Gebruik flos of stokers om tandplak te verwijderen van plekken waar je moeilijk bij kunt, zoals tussen je tanden.
  4. Gebruik een mondwater zoals parodontax Dagelijkse Tandvleesverzorging Mondwater, die een dagelijkse bescherming biedt voor je tandvlees.
  5. Bezoek regelmatig de tandarts en/of mondhygiënist omdat zij mogelijk al tekenen van ongezond tandvlees kunnen herkennen voordat jij te maken krijgt met de symptomen. Als je bloedend tandvlees hebt, moet je je tandarts en/of mondhygiënist bezoeken, die kunnen je helpen voorkomen dat dit erger wordt.

* Bij 2x per dag poetsen, na 6 maanden gebruik, muv Whitening.