Illustration of gums affected by gingivitis and the label 'Stages'
Illustration of gums affected by gingivitis and the label 'Stages'

STADIA VAN BLOEDEND TANDVLEES

WAT IS Parodontitis?

Parodontitis is een bacteriële infectie van de gespecialiseerde weefsels, ligamenten en botten die de tanden omringen en ondersteunen, gezamenlijk bekend als het parodontium.

Het is één van de meest serieuze aandoeningen van het tandvlees. Wanneer je parodontitis hebt is dit onomkeerbaar en heb je een medische of dentale behandeling nodig.

What is periodontitis and how can it lead to tooth loss?

WAT IS DE OORZAAK VAN parodontitis?

Parodontitis kan voorkomen wanneer gingivitis niet behandeld wordt. Het wordt veroorzaakt door opbouw van tandplak bacteriën onder en boven de tandvleesrand (waar het tandvlees aansluit op de tand). Dit kan leiden tot permanente schade aan het weefsel wat de tanden ondersteunt.

Wanneer dit weefsel beschadigd raak, kan er ruimte ontstaan tussen het tandvlees en de tand, waardoor kleine ruimtes ontstaan waar meer tandplak kan groeien en infecties kunnen ontstaan. Wanneer deze conditie verergert kan het bot eroderen. Als dit niet wordt behandeld kunnen tanden los komen te staan.

NEGEER HET NIET

Parodontitis is een vergevorderd stadium van ongezond tandvlees. In tegenstelling tot gingivitis, is het onomkeerbaar, en heeft vaak serieuze en langdurige gevolgen voor hoe je tanden en tandvlees voelen en eruit zien. Het is daarom belangrijk dat je eventuele symptomen niet negeert.

Uitspugen van bloed tijdens het poetsen of flossen, slechte adem, en rood tandvlees, zijn vroege tekenen dat er iets aan de and is. Negeer dit dus niet. Wanneer je last hebt van één van deze symptomen, praat dan direct met je tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen de juiste behandeling adviseren voordat het erger wordt.

Wanneer je tandvlees in slechte conditie is door bijvoorbeeld een ontsteking, kan een kortdurende, intensieve behandeling met Corsodyl 0,2% mondspoeling* van toepassing zijn, voor meer informatie kunt u uw (tand)arts of apotheker raadplegen. Het is klinisch bewezen voor de behandeling van gingivitis, en bevat chloorhexidine, wat tandplak bacteriën doodt.

Belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees is een goede mondverzorging routine. Deze bestaat uit: tweemaal daags poetsen met een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta; tussen de tanden (interdentaal) reinigen en reguliere controle bij de tandarts en/of mondhygiënist. 


*Corsodyl (chloorhexidine) is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.