Illustration of gums affected by gingivitis and the label 'Stages'
Illustration of gums affected by gingivitis and the label 'Stages'

STADIA VAN BLOEDEND TANDVLEES

WAT IS GINGIVITIS?

Gingivitis is de medische term voor een ontsteking van het tandvlees (gingivae). Het is een milde vorm van ongezond tandvlees en te herkennen aan roodheid, gezwollen tandvlees, en bloedend tandvlees. Voornamelijk tijdens het tanden poetsen of flossen. Of wanneer je bijvoorbeeld in iets hards bijt zoals een appel.

Praat eerst met je tandarts en/of mondhygiënist wanneer je het vermoeden hebt dat je last hebt van gingivitis. Zij kunnen helpen de oorzaak vast te stellen en advies geven voor de beste behandeling.

Illustration of gums affected by gingivitis, with dentist tool

WAT IS DE OORZAAK VAN GINGIVITIS?

De voornaamste oorzaak van gingivitis is de opbouw van tandplak, een laag bacteriën dat zich voortdurend afzet rond, op en tussen je tanden, voornamelijk in lastig te bereiken plekken. Deze bacteriën irriteren het tandvlees waar het ontstoken kan raken.

Tevens ontwikkelen zich kleine ruimtes tussen je tandvlees en je tand. Als dit niet behandeld wordt kunnen de ruimtes dieper worden en leiden tot andere klachten zoals gevoelige tanden of parodontitis.

Het tandvlees van rokers is meer vatbaar voor infectie, omdat roken en het gebruik van tabak de bloedsomloop richting het tandvlees beperkt.

BEHANDELING VAN GINGIVITIS

Indien snel behandeld, kan gingivitis eenvoudig behandeld worden door je tandarts. Daarom is het van belang om je tandarts en/of mondhygiënist regelmatig te bezoeken. Zij kunnen problemen detecteren voordat je symptomen ontwikkelt van gingivitis.

Je kunt ook dagelijks zelf actie ondernemen om het risico op gingivitis te beperken door een goede dagelijkse mondverzorging routine te volgen. Dit houdt onder andere in om twee keer per dag twee minuten te tandenpoetsen met een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta. Het helpt tegen, en voorkomt bloedend tandvlees, parodontax is 4x keer effectiever dan een gewone tandpasta in het verwijderen van tandplak*, dit helpt tegen en voorkomt bloedend tandvlees. Voor gezond tandvlees en sterke tanden.

* Bij 2x per dag poetsen, na 6 maanden gebruik, muv Whitening.