parodontitis behandelen & voorkomen
parodontitis behandelen & voorkomen

STADIA VAN BLOEDEND TANDVLEES

Wat is gezond tandvlees?

Gezond tandvlees vormt een basis voor sterke tanden. Tandvlees bestaat uit zacht weefsel, vergelijkbaar met de huid, en spant zich om de botten die je tanden bevatten. Tandvlees vormt een stevige afdichtiging rond de tand, wat de plaatsen waar bacteriën kunnen ontstaan beperkt.

Gezond tandvlees is licht of koraal roze, maar kan ook ander pigment bevatten afhankelijk van je etnische achtergrond.

Veranderingen in je tandvlees, zoals wanneer het rood of gezwollen lijkt, of bloedt tijdens het tandenpoetsen of flossen, kunnen tekenen zijn van ongezond tandvlees.

De voornaamste oorzaak van bloedend tandvlees is de opbouw van tandplak bacteriën langs de tandvleesrand (waar het tandvlees aansluit aan de tand). Wanneer tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, door poetsen of flossen, kan het leiden tot irritatie en gingivitis, een vroeg, omkeerbaar stadium van ongezond tandvlees.

Wanneer gingivitis niet behandeld wordt, kan het de afdichting van het tandvlees met de tandvleesrand aantasten, en vormen zich kleine ruimtes rondom de tand. Als dit niet behandeld wordt, worden deze ruimtes tussen tandvlees en tand dieper en kan het zich ontwikkelen tot parodontitis: de meest serieuze vorm van tandvlees problemen. Parodontitis is onomkeerbaar.

hoe kan je parodontitis behandelen