de oorzaak van tandplak
de oorzaak van tandplak

Wat zijn de mogelijke gevolgen van tandplak?

Hoe tandplakbacteriën tandvleesproblemen veroorzaken

Wist je dat in je mond meer dan 300 soorten bacteriën voorkomen? Dat is heel normaal, en slechts een klein deel van deze bacteriën kan tandbederf of tandvleesproblemen veroorzaken. 

Maar als ze de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen en tandplak te vormen, dan kunnen ze tot vervelende tandvleesproblemen leiden. En als ze niet worden aangepakt, dan worden deze problemen alleen maar groter.

is tandplak slecht

Tandplakbacteriën en tandvleesproblemen

Tandplakbacteriën zijn bekende veroorzakers van tandvleesproblemen. De bacteriën zetten de suikers in voedsel om in zuren die tandvleesproblemen kunnen veroorzaken en het tandglazuur kunnen aantasten, waardoor er gaatjes ontstaan. 

Als tandplak niet wordt verwijderd door dagelijks te poetsen en flossen, kan het uiteindelijk verharden tot tandsteen. Tandsteen heeft een ruw oppervlak en vormt zich vooral op de overgang van tand naar tandvlees. Het is moeilijk te verwijderen en maakt het moeilijker om je tanden schoon te houden. 

Andere manieren om de opbouw van tandplak te voorkomen

Regelmatige tandartscontroles zijn belangrijk om de bacteriën en tandplak onder controle te houden en eventuele problemen aan te pakken voor ze erger worden. Bespreek tekenen die wijzen op tandvleesproblemen zo snel mogelijk met je tandarts.

Behalve regelmatig poetsen zijn er nog enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om je mondhygiëne te verbeteren en de bacteriën en vorming van tandplak rond je tanden en tandvlees te beperken. Geef tandvleesproblemen geen kans.

  1. Gebruik flosdraad of tandenstokers om tandplak te verwijderen van plekken waar je lastig bij kunt komen, zoals tussen de tanden.

  2. Gebruik een gewone of elektrische tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte borstelharen, en vergeet niet de rand van het tandvlees mee te poetsen.

  3. Gebruik een mondspoeling, zoals parodontax® Mondwater, dat je tandvlees beschermt.