Tandvleesproblemen: tips om ermee om te gaan

Van een gesprek met je tandarts tot verbetering van je dagelijkse mondverzorging, er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat tandvleesproblemen je niet in de weg zitten.

Tandvleesproblemen kunnen erg onprettig en oncomfortabel zijn. De fysieke gevolgen van tandvleesproblemen worden erger naarmate ze langer genegeerd worden.

Elders op deze website vind je meer informatie over de eerste tekenen van tandvleesproblemen, inclusief advies over wat je eraan kunt doen. Heb je last van een van de genoemde symptomen, maak dan een afspraak met je tandarts.

De onzichtbare gevolgen van tandvleesproblemen

1 op 3 mensen in Nederland hebben last van bloedend tandvlees*

* Usage and Attitude survey for oral care in Netherlands 2010

Mensen die last hebben van halitose (slechte adem), kunnen zich ongemakkelijk voelen in sociale of intieme situaties. Ook kan het invloed hebben op hoe je mond eruit ziet en aanvoelt.

Behandeling van tandvleesproblemen

Gelukkig zijn er veel manieren om bloedend tandvlees aan te pakken
- Begin met een gesprek met jouw tandarts of mondhygiënist, zij kunnen de juiste behandeling voorstellen.

Tussen de controles kun je zelf eenvoudige maatregelen nemen om je tandvlees gezond, je tanden sterk en je adem fris te houden, en om je gebit tegen tandvleesproblemen te beschermen.

  • Poets je tanden twee keer per dag, twee minuten met een fluoridetandpasta.
  • Gebruik een gewone of elektrische tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte borstelharen en let vooral op de rand van het tandvlees (het gebied waar het tandvlees de tanden raakt). De parodontax Tandenborstel is speciaal ontwikkeld om gezond tandvlees te behouden. Als je er twee keer per dag mee poetst, kun je je gebit eenvoudig schoonhouden.
  • Gebruik flosdraad of tandenstokers om tandplak te verwijderen van plekken waar je lastig bij kunt, zoals tussen de tanden.
  • Gebruik dagelijks een mondspoeling, zoals parodontax Dagelijkse Tandvleesverzorging Mondwater, dat je tandvlees beschermt.

Vraag je tandarts en/of mondhygiënist hoe je zelf het beste je tandvlees gezond kan houden.