Werkt fluoride tandpasta tegen slechte adem?

Als je last hebt van halitose en je adem niet fris ruikt, kan dat gênant zijn, waardoor je je slecht op je gemak voelt in sociale situaties of als je dicht bij iemand komt. Daarom is het belangrijk om te weten waardoor halitose wordt veroorzaakt. We gaan hier nader in op zes mogelijke oorzaken voor halitose en wat je eraan kunt doen:

1. JE ZORGT NIET GOED VOOR JE GEBIT EN TANDVLEES

Tandplak zet zich voortdurend af op, rond en tussen je tanden en daardoor kan halitose ontstaan. De bacteriën die tandplak veroorzaken breken voedsel af in de mond en produceren daarbij zwavel en dat ruikt onaangenaam.

De beste manier om dat te voorkomen is twee keer per dag poetsen met een fluoridetandpasta en flossen om tandplak en voedselresten te verwijderen die zijn achtergebleven op moeilijk bereikbare plekken in de mond.

2. JE KUNT OP WEG ZIJN NAAR BLOEDEND TANDVLEES

Halitose kan een van de eerste tekenen van tandvlees problemen zijn, want ook een slechte adem kan worden veroorzaakt door tandplak langs de rand van het tandvlees. Als tandplak niet wordt verwijderd, kan bloedend tandvlees ontstaan.

3. WAT JE EET EN DRINKT

Als je voedsel eet met een sterke geur, zoals knoflook, uien en bepaalde kruiden, of als je koffie of alcohol drinkt, kan dat tijdelijk een slechte adem veroorzaken. Je kunt dit het beste voorkomen door deze voedingsmiddelen te laten staan.

4. JE ROOKT OF GEBRUIKT PRUIMTABAK

Door het roken van sigaretten of pijp en het gebruik van snuif of pruimtabak kun je een slechte adem krijgen. Hierdoor kunnen er ook vlekken op je tanden ontstaan en loop je een groter risico op tandvleesproblemen. Stop met roken voor een gezondere mond, wittere tanden en een frissere adem.

5. JE VOLGT EEN CRASHDIEET

Vasten, een crashdieet of een koolhydraatarm dieet hebben als bijwerking dat je er een slechte adem van kunt krijgen. Dat komt doordat het lichaam vetcellen afbreekt waarbij chemische stoffen vrijkomen (ketonen). Deze stoffen verlaten het lichaam via je mond en veroorzaken een slechte adem. Deze oorzaak van halitose kun je alleen wegnemen door je eetgewoonten aan te passen.

6. ER IS EEN MEDISCHE OORZAAK

In zeldzame gevallen kun je door een medische aandoening een slechte adem krijgen. Eén daarvan is een droge mond, oftewel xerostomie, doordat er te weinig speeksel wordt geproduceerd. Daardoor kun je een slechte adem krijgen, want speeksel maakt de mond vochtig en spoelt bacteriën weg die een slechte adem veroorzaken.

Ook spijsverteringsstoornissen, diabetes en keel- en luchtweginfecties kunnen een slechte adem veroorzaken. Heb je last van een slechte adem, ga dan naar de tandarts of de huisarts.