Tong poetsen, mond spoelen: tips tegen een slechte adem

Een slechte adem of halitose, zoals het in medische kringen wordt genoemd, is een onaangename aandoening waar je onzeker van kunt worden als er andere mensen in de buurt zijn. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige manieren om hier wat aan te doen. Wat de beste oplossing is, hangt af van de oorzaak van je slechte adem.

OORZAKEN VAN HALITOSE

Halitose kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste is tandplak tussen en rond de tanden. De bacteriën die tandplak veroorzaken breken voedsel af in de mond en produceren daarbij zwavel en dat ruikt onaangenaam. Deze tandplakbacteriën kunnen ook tandbederf veroorzaken en tandvleesproblemen.

HALITOSE AANPAKKEN

De beste manier om wat aan een slechte adem, als gevolg van tandplak, is een goede dagelijkse mondverzorging routine:

  • Een goede dagelijkse mondverzorging routine begint met twee keer per dag poetsen met een fluoridetandpasta.
  • Poets ook zacht je tong om eventuele bacteriën te verwijderen, of gebruik een tongschraper.
  • Gebruik flosdraad of stokers om tandplak en achtergebleven voedselresten te verwijderen van plekken tussen de tanden waar je lastig bij kunt.
  • Ga regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist om je gebit en tandvlees te laten controleren en voor een professionele gebitsreiniging waarbij hardnekkig tandsteen wordt verwijderd.

MEER TIPS VOOR HET VERHELPEN VAN EEN SLECHTE ADEM

Er zijn ook andere manieren om je adem fris te houden:

  • Vermijd sterk geurende voedingsmiddelen, zoals kruiden, knoflook en uien en dranken als koffie en alcohol. Die kunnen tijdelijk een slechte adem veroorzaken.
  • Stop met roken. Roken en pruimtabak veroorzaken een slechte adem en vlekken op de tanden, dus als je daarmee stopt, krijg je een frissere adem en wittere tanden.
  • Drink veel water voor een goede vochthuishouding en om bacteriën en dode huidcellen in de mond weg te spoelen, want die kunnen ook een slechte adem veroorzaken.

Halitose kan ook door bepaalde medische aandoeningen worden veroorzaakt, zoals spijsverteringsstoornissen en keel- en luchtweginfecties. Als je daar last van hebt, ga dan naar je huisarts.